Pánikbetegség és magas vérnyomás betegség (hypertonia)

Pánikbetegség esetén váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot.

Jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e Ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik Önön a rémület illetve a pánik, miközben heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülés jelentkezik?

Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásnak sorrendje: először van a szorongás (rémület, pánik) s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva.

Más a jelentősége az időnkénti vérnyomás emelkedésnek és a magas vérnyomás betegségnek. Bizonyos hatások kiválthatnak vérnyomás emelkedést: fizikai megerőltetés, sport, idegi hatások, szorongás, félelem, düh, - ez nem jelent magas vérnyomás betegséget, ezek a szervezet alkalmazkodási reakciói, így normálisak.

A magas vérnyomásbetegség (hypertonia) a közhittel ellentétben nem idegi eredetű, hanem anyagcsere okú, az inzulinérzékenység kedvezőtlen megváltozása okozza. Ez befolyásolja a tudatunktól független ún vegetetív idegrendszer működését, ezért bizonyos szívpanaszok kialakulhatnak: erősebb gyorsabb szívverés érzése, némelykor szabálytalan szívütésekkel. Szerencsére az esetek többségében ez sem jelent szívbetegséget, csupán a szív magas vérnyomás okozta terhelését jelenti.

Részletesen ld. a „hypertonia, magas vérnyomás” c. tájékoztatóban írtakat.

Sajnos, az esetek kisebb részében együtt fordulhat elő (egymástól függetlenül kialakulhat) a pánikbetegség és a magas vérnyomás betegség.

Ezek elkülönítésére javasolt kardiológiai vizsgálatok

  • szív ultrahang
  • vérnyomás 24 órás monitorozása

A vizsgálatok részletesen láthatóak (video formában is) a "vizsgálatok" menüpont alatt.KAPCSOLAT, ELŐJEGYZÉS VIZSGÁLATRA

Telefon

0036 30 939 2865
0036 70 588 0237
0036 30 961 2899

E-mail

info@kardiocenter.hu
Küldjön sms-t vagy emailt, munkatársunk visszahívja Önt!

Web

www.kardiocenter.hu

Cím

1015 Budapest, Ostrom u 27. földszint (2-es kapucsengő)
Igazgató és főmunkatárs
Dr Szauder Ipoly Ph.D
0036 30 933 6036