Rögvest a jó hírrel kezdem: a pánikbetegek legnagyobb részében a szív nem beteg, hanem „csupán”a pánikbetegség szív hatásait érzik-élik meg szívpanaszokként.

Itt, az elején jó tisztázni, mi is az a pánikbetegség.

Pánikbetegség esetén váratlan, visszatérő pánikroham jellemzi az állapotot. Jól használható egyetlen anamnesztikus kérdés: „Tapasztalt-e Ön olyat, hogy rövid időre, másodpercekre vagy percekre eluralkodik Önön a rémület illetve a pánik, miközben heves szívdobogásérzése, légszomja és szédülés jelentkezik?

Figyelem, nagyon fontos a panaszok kialakulásnak sorrendje: először van a szorongás ( rémület, pánik) s ezt követik a szívpanaszok, nem pedig fordítva. Természetesen szapora vagy szabálytalan szívverés (szívkihagyás érzése) is kiválthat szorongást, pánikszerű képet, de ez nem azonos a pánikbetegséggel.

Sőt: még a ritmuszavar ( szapora vagy szabálytan szívverés sem jelent mindig szívbetegséget. Gyakran egyéb oka lehet: idegi, (stressz), magas vérnyomás- anyagcsere-, hormonális- (pajzsmirigy) betegség, hasi puffadás, refluxbetegség (GERD), edzetlenség, túledzés, túlhajszolás, kávé, cola, alkohol (bármiféle, amelyik alkoholt tartalmaz), energiaitalok, nicotin, drogok.

Javasolt kardiológiai vizsgálatok:

  • szív ultrahang
  • terheléses EKG
  • esetleg EKG és/vagy vérnyomás 24 órás monitorozása

Ezekkel a vizsgálatokkal biztonsággal elkülöníthető, hogy „csak” pánik áll-e fenn vagy a szív betegsége okozza a panaszokat.

A vizsgálatok részletesen láthatóak (video formában is) a „vizsgálatok” menüpont alatt.