A helytelen információ viszont megbetegíthet.

Sok félrevezető, tudományosan nem helytálló közlést tartalmaz a „Ha magas öl, ha alacsony akkor is” című, az alacsony vérnyomásról szóló egyik napilapban megjelent írás. Ez az olvasók félretájékoztatásán túlmenően a megalapozatlan információkkal félelem és pánik keltésére is alkalmas, amikor a magas vérnyomás kezelése kimagaslóan fontos feladat. Indokolatlan betegségtudatot kelthet ott is ahol nincs betegség. Jól ismeretes a klinikai gyakorlatból, hogy a laikusok általában túlértékelik az alacsony vérnyomás jelentőségét, önálló betegségnek gondolva, ennek tulajdonítanak különféle tüneteket, melyek a vegetatív idegrendszer megváltozott érzékenysége miatt lépnek fel. Ezt a helyzetet csak ronthatja a nem megfelelő orvosi tájékoztatás. Orvos szakmai és betegvédelmi okokból szükséges a közlések cáfolatát ismertetni a vonatkozó szakirodalom áttekintésével:

    • Már a cikk címe sem igaz: a krónikusan alacsony vérnyomás (mint önálló betegség) nem öl, ha pedig az alacsony vérnyomás más betegség tünete (részjelensége), akkor sem az alacsony vérnyomás, hanem az alapbetegség öl!
    • „Az se jó ha túl magas a vérnyomása mert az… átszakíthatja az erek falát és belső vérzést okoz”. Ez meglehetősen laikus elképzelés, a kórbonctani leletek ismeretében már régen nincs szó erek átszakításáról, sem belső vérzésről, többnyire az ér-belhártya repedhet meg a magas vérnyomástól. Az egyéb „érrepedések” hátterében vagy genetikai eredetű kötőszöveti betegség vagy arterioszklerózis (érelmeszesedés) áll. De ezen esetekben sem „szakad át” az érfal.
    • „az alacsony vérnyomás további veszélye, hogy a bomlástermékek elszállítására, a szervezet méregtelenítésére sem kerülhet sor”. Ez nem így van a krónikusan alacsony vérnyomás esetében, mert ilyenkor még van akkora a vérnyomás, hogy a vese, máj stb. megfelelően működjék. Ez legfeljebb a presokkos vagy sokkos állapotban (szisztolés vérnyomás 80-70 Hgmm vagy ez alatti), alakulhat ki, de ezt a kórképet már nem alacsony vérnyomásnak nevezzük…
    • „mikor a vér a belekhez áramlik, a szívfrekvencia megnő és a szervezet más részein található erek összehúzódnak” ez a szerző hitével szemben vérnyomás emelkedést okoz, ugyanis szűkebb (nagyobb ellenállású) ereken kell áthajtania a szívnek ugyanannyi vért…
    • „leeshet a túlevő vérnyomása” ez sem az előző pontban ismertetettek miatt van, hanem mert az extrém mértékű étel tömeg a gyomrot hirtelen kitágítja, ún. atoniát hoz létre, mely súlyos vegetatív és keringési tünetekkel, vérnyomáseséssel, akár halálos szövődménnyel is járhat (tanulságos szépirodalmi példa erre Kis János esete Móricz Zsigmond „Tragédia” című novellájában).
    • „emelheti vagy csökkentheti a vérnyomást a sportolás vagy az alvás” – azon túlmenően, hogy túl általános és nem szakmai indok, a sportolás vérnyomásemelő hatása nem kóros, ez a szervezet alkalmazkodása a fizikai terheléshez, különben az izmok, s egyéb szervek nem kapnának megfelelő mennyiségű vért.
    • „A változást pedig más mechanizmusok igyekszenek mielőbb a normális szintre korrigálni” értelmezhetetlen: változást normális szintre korrigálni orvosilag nem értelmezhető.
    • „A meglassult szívverés is csökkenti a nyomást az erek falán”. Ez általában nem igaz, sportolóknál pl. a lassú szívverés ugyanolyan vérnyomással jár, mint a kevésbé lassú szívverésűeknél. Más a helyzet szívritmuszavarokban, amikor nemcsak igen lassú a szívverés, hanem a terheléshez, sem tud alkalmazkodni, azaz nem emelkedik a szívverés szám terhelésre – ezért alacsony a vérnyomás.
    • „Az alacsony vérnyomás okozhat szívizom elégtelenséget”, ez tévedés, ugyanis pont fordítva van, szívizom elégtelen működésének (a szívelégtelenségnek) egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás…
    • „Az alacsony vérnyomás rendezésére gyakran elegendő némi pihenés” vajon melyik alacsony vérnyomás típus értendő itt, és milyen mértékegységben van a némi pihenés meghatározva?

Szakirodalmi áttekintés az alacsony vérnyomásról

Az alacsony vérnyomás egy összefoglaló elnevezés mely különböző okokból eredő alacsony vérnyomásokat foglalja össze, ezért nem lehet egységes magyarázatot és kezelési javaslatot adni.

    • Önálló betegségnek tekinti a szakirodalom az ún. krónikusan alacsony vérnyomást. Ez a leggyakoribb formája az alacsony vérnyomásnak, fiatalok, többnyire hölgyek betegsége, különféle vegetatív idegrendszeri zavarokon alapul és vegetatív zavarokkal jár: kéz-láb hidegség, zsibbadás, verejtékezés, bizonytalan mellkasi fájdalom, szapora szívverés, gyengeségek, szédülékenység, szorongás, frontérzékenység stb. A közölt vizsgálatok szerint azonban itt nem az alacsony vérnyomás, hanem a vegetatív tünetek okozzák a panaszokat. Kezelése főként a vegetatív idegrendszerre kedvezően ható rendszeres sport (cardiotréning hatással) jóga, relaxációs, meditációs gyakorlatok, nyugtató készítmények, nem pedig a pihenés. A bő folyadékfogyasztás vagy izgatószerek (coffein ) általában nem segítenek, gyakran felerősíthetnek bizonyos kellemetlen tüneteket.
    • Az ún ortosztatikus hipotónia is önálló kórkép: hirtelen felálláskor leesik a vérnyomás és megszédülés alakulhat ki. Időseknél, nyaki érkeringési zavaroknál, bizonyos szívbetegségeknél, vérnyomáscsökkentő szedésénél gyakori. Kezelése: nem hirtelen felállás mellett, az okot kell kezelni.
  • Az összes többi alacsony vérnyomás valamilyen más betegségnek a tünete, illetve részjelensége:
    • Hormonális betegségek ( pajzsmirigy, mellékvese, agyalapi mirigy alulműködés)
    • Szívbetegségek (szívelégtelenség, billentyű betegségek, ritmuszavarok)
    • Fertőzések (szeptikus állapotok)
    • Súlyos senyvesztő pl. daganatos betegségek
    • Hematológiai betegségek ( vérszegénységek, leukemiák)
    • Gastroenterológiai betegségek (máj, gyomor, belek)
    • Vesebetegségek
    • Idegrendszer betegségei
    • Súlyos allergiás reakció
    • Mérgek: alkohol szénmonoxid, opiát
    • Gyógyszerhatás: vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, nyugtatók

    Értelemszerűen, a fenti esetekben nem az alacsony vérnyomás öl, hanem az alapbetegség és értelemszerűen az alapbetegséget kell kezelni, attól várható az alacsonyabb vérnyomás megszűnése is.

Magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomás kezelése mindenképp orvosi közreműködést igényel.

————–

Jelentkezés magas vérnyomás kezelésre

————–

 


————