A gyakorló orvos számára, mindennapi használatra – mintegy vademecumként – lényegre törően, röviden, a legújabb információkkal összegzi a hypertonia diagnosztikáját és terápiáját.

A szerző, Prof. Dr. Szauder Ipoly, ismert kardiológus, hipertonológus, osztályvezető főorvos, European Cardiologist of ESC, Clinical Hypertension Specialist of ESH képesítésekkel. Négy évtizedes noninvazív kardiológiai munkásságában a szívbetegségek és a magas vérnyomás összefüggéseinek elkötelezett kutatója, számos publikáció, szakkönyv szerzője, új diagnosztikai eljárások kidolgozója.

Hiánypótló

A gyakorló orvos számára, mindennapi használatra – mintegy vademecumként – lényegre törően, röviden, a legújabb információkkal összegzi a hypertonia diagnosztikáját és terápiáját.

Újdonságok

Kalkulátorok a kardiológia-hipertonológia számos területéről, ezek internetes elérésével: kardiovaszkuláris rizikó, szívelégtelenség, perioperatív rizikó stb.

Diagnosztikus és terápiás tanácsok, kommentárok: hypertoniás szívbetegség, kronofarmakológiai kezelés, leggyakoribb terápiás hibák elkerülése, mono és (fix) kombinációk előnyei, hátrányai.

Hasznos gyakorlati tanácsok

A szerző gyógyító tevékenységéből „A szerző tapasztalata” című fejezetvégi kommentárokban.

Diagnosztika

Gyakorlati jelentősége miatt az eseti vérnyomásmérés és az ABPM, valamint az egyidejű EKG- és vérnyomás-monitorozás (Cardiotens,CardXplore) megfelelő alkalmazása-értékelése mellett felhívja a figyelmet, hogy mikor gondoljunk hypertoniára a magasnak mért vérnyomásértékek hiányában, amikor az eseti mérések nem utalnak hypertoniára, és sem a beteg, sem orvosa nem tudja még a betegség fennállását. Akár már régebb óta fennálló fel nem ismert hypertoniára utalhatnak a panaszok és tünetek, valamint az EKG és az echokardiográfiás szívterhelés jeleinek helyes értékelése.

Hypertonia szövődmények

Különös tekintettel az alulreprezentált hypertoniás szívbetegség felismerésére-kezelésére.

Terápia

A leggyakoribb hibák és elkerülésük. Individuális, kronofarmakológiai aspektusú kezelés. Terápiarezisztencia felismerése és megoldása. A (fix)kombinációs terápiák előnyei-hátrányai. Multidiszciplináris szempontok a társbetegségek tekintetében.

Prof dr Kékes Ede recenziója

Megjelent a Gyakorló Orvos Könyvtár sorozatban Szauder Ipoly „A hypertonia diagnosztika és terápia tömören” című kézikönyve. A hypertonia olyan népbetegség, mely átszövi életünket a gyermekkortól a legidősebb korosztályokig. Mai modern világunkban, –  amit átszőnek a stressz hatások, katasztrófák, klimaváltozás,  betegség pandémiák -, folyamatosan érik szervezetünket, idegrendszerünket, szabályozó mechanizmusunkat olyan impulzusok , melyek hatására átmenetileg, vagy előbb-utóbb tartósan megemelkedik a vérnyomásunk, rendszerint csöndben, alattomosan – tünetek nélkül. A lakosokhoz legközelebb álló segítő, a családorvos minden nap szembesül a betegség következményeivel. A Ő segítségük nélkül nem tudjuk leküzdeni ezt a terhet. Ehhez a nehéz munkához nyújt nagy segítséget a könyv. Tömören és világosan  ad támaszt a mindennapi munkához a hypertonia diagnosztika és terápia – sokszor bonyolultnak tűnő – kérdéseiben. A könyv  legnagyobb előnye, hogy a  szakmai irányelvek sokszor bonyolultnak látszó téziseit  egyszerűen leírja és saját tapasztalatával is alátámasztja. A könyv szerkezete egyszerű, az olvasó gyorsan megtalálja  a szükséges információt. Minden családorvos asztalán a helye.