Megnyugtató válaszok a Magyar Nemzetben megjelent cikkben megjelent információkra.

A Magyar Nemzet 2014 május 20-i számában, a Belföld rovatban megjelent „Népszerű, ám kockázatos vérhígító” című írásában Győr Ágnes és Szalai Laura igen alaposan, korrekt tájékoztatás adva járták körbe a kérdést, mégis azt gondolom, hogy „öreg”, gyakorló kardiológusként érdemes szakmai szempontok alapján kiegészítenem, főként a gyógyszerszedő, s most szorongó kedves betegek megnyugtatására is.

Magyar Nemzet - Belföld - 2014. május 20.

Magyar Nemzet – Belföld – 2014. május 20.
A teljes cikk a képre kattintva található

Tények a mellékhatásokról

A cikk címe az újság első oldalán: „Vérhígító súlyos mellékhatásokkal” majd a Belföld oldalon.”Népszerű ám kockázatos vérhígító” bár figyelemfelkeltő, jó cím egy újság szempontjából, ugyanakkor kissé félrevezető, és az olvasót megijesztő mert:

    • a rossz köznyelvi használattal ellentétben nem vérhígítóról (nem hígítja meg a vért) hanem véralvadásgátlóról van szó (tekintve hogy a cikkben hivatkoznak a szer nemzetközi RE-LY elnevezésű vizsgálatára az internet korában az olvasó ezt a betűszót a keresőbe begépeléssel könnyen kiderítheti: a dabigatran nemzetközi nevű vegyületről van szó, mely a vér alvadásában szerepet játszó trombin közvetlen gátlásával akadályozza meg a fibrinogen-fibrin átalakulást, így a véralvadást).
    • az összes jelenleg alkalmazott alvadás gátlónak jól ismert, súlyos mellékhatásai lehetnek, leggyakoribbak az emésztőrendszer vérzései. Ezért mindegyik alvadás gátló kockázatos. A cikkben is idézett FDA (Élelmiszer és Gyógyszerbiztonsági Hatóság) legutóbbi 2014 május 13-i közleménye szerint: 134000 beteg adataiból 2010 és 2012 között 1000 esetből súlyos emésztő szervrendszeri vérzés dabigatrannál 34,2 esetben a hagyományos warfarinnál 26,5 esetben volt (34,2/26,5). Ugyanakkor nem volt lényes különbség a szívinfarktus (15,7/16,9) és a halálesetek száma ( 32,6/37,8) között. Előnyösebb volt a dabigatran a stroke megelőzésében ( 11,3/13,9) és kevesebb volt a koponyaűri vérzés( 3,3/ 9,/6).

Előnyök és hátrányok

Ez az új dabigatran nemzetközi nevű készítmény azért előnyös mert nem szükséges a hatékonyságát vérvételekkel ellenőrizni, mint az a jól ismert, hagyományosa alvadásgátlóknál (dicumarol származékok, acenokumarol, warfarin) szokásos. Kevesebb kellemetlenség betegnek, orvosnak, költségkímélő az egészségügyi ellátórendszernek. Ugyanakkor hátránya, hogy amíg az előbb említett hagyományos alvadás gátlók leggyakoribb szövődménye, a gyomor- bélrendszeri vérzés K vitamin adásával leállítható, a dabigatrannak nincs közvetlen ellenszere, különböző alvadást fokozó vérösszetevők adása segíthet. A legújabb közlések szerint a dabigatran ( és a rivaroxaban nevű új alvadásgátló) két ellenszerét is kidolgozták már, ezek a klinikai kipróbálás stádiumában vannak, s várhatóan hamarosan forgalomba kerülnek, s így az esetleges vérzéses szövődmények jól kezelhetővé válnak.

Hogyan csökkenthetőek a kockázatok?

Mind az FDA mind az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hangsúlyozza, hogy milyen ismert kockázattal jár a szer szedése, s milyen sok tényezőt kell figyelembe vennie a gyógyszert indikáló kardiológusnak, amikor a szert indikálja: a beteg korát, nemét, alapbetegséget, társbetegségeket, vérzékenységi hajlamát, egyéb gyógyszereit, gyógyszer szedési szokásait táplálkozását, életmódját – hogy csak a leglényegesebbek említsük. Nagyon fontos a beteg együttműködése is, hogy tudja milyen mellékhatások lehetnek és figyelje székletét (véres vagy szurok fekete széklet jelezheti a vérzést) vizeletét (piros elszíneződés) vagy laboratóriumi leletben egyéb okkal nem magyarázható vérszegénység.

A magyarországi jelen helyezet

Magyarországon valóban kevés tapasztalat áll rendelkezésre (valószínűleg ezért nem nyilatkozott a RE-LY vizsgálat magyar kardiológus résztvevője) hiszen mint a cikk is leírja 2012-ben hatezer dobozt adtak el, melyből a betegek száma nem egyértelműen derül ki, s ezért a mellékhatások száma is csak becsülhető. Az általam megkérdezett kardiológus kollégák sem kezelnek, magamat is bele értve ezzel a gyógyszerrel néhány tucat betegnél többet, s bár ebből statisztikai következtetés nem adható, biztató hogy jelentős, mellékhatásról nem számoltak be. Fontos itt kiemelni az előző bekezdésben írtakat az indikációról! A gyógyszer széleskörű elterjedését jelenleg gátolja még igen magas ára is.

Félnünk kell-e?

A központozás hatását demonstráló közismert példát idézve „nem kell félnetek, jó lesz… Várhatóan, mint minden új gyógyszer esetében pár év alatt lecsengenek a kezdeti főként a kevésbé ismertségéből származó „felhangok” s szerepe tisztázódik, elfoglalja majd méltó, helyét, s addig pedig valóban nem árt az óvatosság, a kardiológus megfelelő gondossága, tapasztalata mellett a beteg önmagára figyelése is.

————–

Jelentkezés magas vérnyomás kezelésre

————–